Jelenlegi hely

Véreres szem. A vörös vagy véres szem tünetei

A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon: Tisztázzuk hát, mik lehetnek a kiváltó okok, és hogyan lehet őket kezelni, illetve megelőzni! A legtöbbször először annyit érzékelünk, hogy viszket vagy fáj esetleg szúr a szemünk, és mikor tükörbe nézünk, csak véreres szem szembesülünk vele, hogy bepirosodott. A vörös szem elnevezés tulajdonképpen azt takarja, mikor a kötőhártyán vérbőség keletkezik.

A kötőhártya laza, áttetsző, erekkel átszőtt hártya, amely a szem fehérjét és a szemhéjak belsejét borítja.

Sokaknak ismerős az érzés: mintha apró homokszemek szorultak volna a szemünkbe, viszket és ég, ránézésre pedig egyre ijesztőbb. Környezetünk azt hiszi, hogy sírtunk. A vörösség oka általában gyulladás, melyet alternatív gyógymódokkal is kezelni lehet.

Normális állapotban a benne futó erek nem, vagy alig látszódnak, ám gyulladás esetén azok kitágulnak, és ettől látszik pirosnak a szem. Mitől pirosodhat be a szem? A szemfehérje vörösödését okozhatja több szemészeti probléma például magas szemnyomás, idegentest, szivárványhártya-gyulladásde mind közül a leggyakoribb a kötőhártya véreres szem vagy vírusos fertőzése, amely mellé fájdalom és váladékozás is társul.

Vörös vagy véres szem

A vörösség legerősebben a kötőhártyának a szem felszínéről a szemhéjra való áthajlásainál észlelhető ez az a terület, amely akkor válik láthatóvá, ha alsó szemhéjunkat kicsit lehúzzuk. A vírusos kötőhártya-gyulladást gyakran kíséri felső légúti hurut, ezért ha a szempanaszok mellett fáj a torkunk és köhögünk, akkor gyanakodjunk erre.

 1. Mit tehetünk a szemvörösség ellen? - EgészségKalauz
 2. A látás helyreállítása a rövidlátást akadályozza
 3. 3 vízió, hogyan lehet helyreállítani
 4. Az alábbiakban azt vesszük sorra, mi minden okozhatja esetleges szempanaszainkat.
 5. Ezeknek a betegségeknek az előjelei már láthatóak lehetnek a szemen vagy a szemkörnyéken jóval azelőtt, hogy ténylegesen produkáljuk a betegség tüneteit.

A bakteriális fertőzést pedig az arra jellemző sárgás-zöldes, gennyes váladékról ismerhetjük fel. A pontos diagnosztizálás a szemészorvos feladata, kötőhártya-gyulladásra utaló tünetekkel mindenképp keressük fel.

véreres szem a gyermek látásélessége belül van

Ha legtöbbször tavasszal és nyáron pirosodik be a szemünk, akkor valószínűleg allergiás eredetű kötőhártya-gyulladással van dolgunk. Ilyenkor a szem viszket, vizenyőssé és duzzadttá válik. A látás már nem torta kellemetlen tüneteket hisztaminkibocsátás okozza, amelyet az indít be, hogy a szemünk olyan allergénnel például pollennel érintkezik, amelyre érzékenyek vagyunk.

A száraz szembetegség is gyakran okoz véreres szemet, ez főleg az idősebb korosztályt sújtja.

 • Hogyan lehet visszaállítani a látást
 • A fájdalmas vörös szemet mindig egészségügyi szakembernek kell megvizsgálnia, míg a fájdalommentes vörös szemet szabadon kapható gyógyszerekkel lehet kezelni, a gyógyszerész utasításai szerint.
 • Rácsok a látáshoz
 • Ilyen a szeme, ha magas a vérnyomása - EgészségKalauz
 • Látás mínusz 2 működés
 • A 10 leggyakoribb jel a szemen - Súlyos betegségre utalnak
 • Hogyan befolyásolja a napfogyatkozás a látást
 • Figyeljen a jelekre - Súlyos betegségekre utalhat a véreres szem - Blikk

Ám fiatalabb korban véreres szem tapasztalhatjuk, ha túl sok időt töltünk a monitor előtt okostelefonunkat, tabletünket nyomkodva. A képernyőt nézve ugyanis az egészségesnél ritkábban pislogunk, amitől felszakadozik a szemet borító könnyfilmréteg, ez pedig irritációhoz, a kötőhártya bepirosodásához vezet.

Ha a fentiek közül mindegyik okot kizártuk, mégis időről-időre vagy tartósan piros a szemünk, akkor az a kezeletlen magas vérnyomás jele is lehet. A hosszú távon emelkedett vagy fel-le ugráló vérnyomás hatására a szem ereinek belső felszínén apró sérülések, egyenetlenségek keletkeznek.

Szemvörösség

Rosszabb esetben kis vérrögök képződhetnek, sőt akár az érfalban meszesedés is beindulhat, amit ha nem kezelnek, látásromláshoz vezet. Piros szem vs. Előfordul, hogy a kötőhártya erek megpattanása okoz kötőhártya alatti vérzést.

 • Fürjtojások a látáshoz
 • Ezeket látta már?
 • A magasságban való munka jövőképe 2021
 • Szembevérzés tünetei és kezelése - HáziPatika
 • Szemészeti kifejezések
 • Vörös jelzés - Nagy a baj, ha „bevérzik” a szeme?
 • Kötőszöveti myopia
 • Gyakran bevérzik a szeme? Ezek okozhatják | BENU Gyógyszertár

Sokkal ritkább, ám súlyosabb probléma, és azt értjük alatta, mikor a szem belseje, pontosabban az üvegtesti tér vagy a szemcsarnok vérzik be. Jellemzője, hogy a vérzés kívülről láthatatlan, általában fájdalommal sem jár, leginkább onnan lehet felismerni, hogy hirtelen elhomályosodik a látás, vagy foltok jelennek meg a látótérben.

A szembevérzés előfordulása

A háttérben szintén többféle ok állhat. A kezeletlen cukorbetegség szövődménye lehet például szembevérzés, mivel károsodnak a szemfenéki erek.

véreres szem szemészeti gyógyszerek

De okozhatja ezenkívül a szemet ért valamilyen trauma sérülésvagy például ideghártya-szakadás és -leválás is. Hogyan kezelhető? A szem pirossága a legtöbb esetben szemcseppel megszüntethető, ám a kiváltó októl függ, hogy milyen terméket érdemes alkalmazni.

véreres szem a rossz látás miatt a szemek csökkentek

Allergiás gyulladás esetén mi magunk is vásárolhatunk ilyet a patikában, ám egyéb esetekben fontos, hogy szemészorvos megvizsgáljon és az alapján ajánljon kezelést. Ha a panasz hátterében szemszárazság áll, akkor szemünk épségének érdekében tanácsos utánajárni, hogy mi okozza, és azt a tényezőt megszüntetni vagy csökkenteni.

Szembevérzés esetén szintén szükséges az orvosi vizsgálat és pontos diagnózis, és attól függően akár operációra vagy lézeres kezelésre is szükség lehet a gyógyuláshoz.

114. Szemtorna az éleslátásért

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika tapasztalatában bíztak A Sasszemklinika több mint Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.