Szürke hályog tünetei és kezelése - HáziPatika

Szürkehályog tünetek. Szürkehályog műtét, szürkehályog eltávolítás - Medicover Magánkórház

Hogyan ismerhetők fel a szürkehályog tünetei?

Szürkehályog tünetek és kezelés állatoknál Szürkehályog — Cataracta A szürkehályog az egyik leggyakoribb szembetegsége állatoknak és embereknek egyaránt. A szemlencse betegsége, amely azonban gyakran kihat a szem többi struktúrájára is, és enyhén vagy súlyosabb formában a látás élességét, minőségét rontja azáltal, hogy a fiziológiás körülmények között átlátszó szemlencse különböző fokban homályossá válik.

A szürkehályog nem keverendő össze a zöldhályoggal glaukómaamely a szem belső nyomásának emelkedését jelentő betegség.

A cataracta kutyákban szürkehályog tünetek gyakrabban fordul elő, mint macskákban.

szürkehályog tünetek

Mi az oka a szürkehályog kialakulásának? Kutyában a szürkehályog kialakulásának leggyakrabban genetikai oka van.

szürkehályog tünetek

Ma már szürkehályog tünetek fajtában részleteiben ismert a pontos öröklésmenet, tudjuk, hogy a szemlencse mely területe érintett egyik vagy másik kutyafajtában, és azt is, hogy vélhetően mely életkorban jelentkeznek az első tünetek. Milyen tünetei vannak a szürkehályognak?

Homályos látás fehér szemtünetek rendszerint mindkét szemen megfigyelhetők, korai stádiumban az állatorvosi vizsgálat során is kiderül, ám később amikor már a teljes szemlencse homályossá, szürkésfehérré válik, az állat tulajdonosa is észreveheti e szürkehályog tünetek.

A szürkehályog rendkívül változatos megjelenésű lehet, gyakran csak csíkszerű elváltozást látunk a szemlencsén, előfordulhat csak a lencse középső területének a homálya, ez utóbbit az állatorvosnak el kell különíteni az ún. A szemlencse állapotát, azt, hogy az elváltozások pontosan hol helyezkednek el a szemlencsében, megfelelő nagyítást és fényt biztosító eszközzel, leginkább réslámpa segítségével vizsgáljuk. Általában elmondható, hogy a szürkehályog nem fájdalmas, és lassan romló, lassan progrediáló betegség.

szürkehályog tünetek

Egyes esetekben azonban pl. A hályogos lencse az eredeti pozíciójából kimozdulhat, és ha előrefelé az elülső szemcsarnokba kerül, ott akadályozhatja a csarnokvíz elfolyását, így nagyobb szemnyomás glaukóma alakulhat ki, amely viszont fájdalmas lehet.

Szintén fájdalmat jelezhet az állat, ha ún. Hogyan kezelhető a szürkehályog?

A szürke hályog

A jelenlegi ismereteink szerint a szürkehályog kialakulását megelőzni vagy a kialakult elváltozást kezelni gyógyszeres kezeléssel szemcseppekkel, táplálék kiegészítőkkel stb.

A betegség gyógyításának egyik módja, az állatorvoslásban is ma már egyre inkább elterjedt sebészeti eljárás a phacoemulzifikációamely során a szemlencse eltávolítását követően új szemlencse implantációja történik.

  • Helyreállítja a látást égési sérülések után
  • Lencsehomály mellett a látásélmény a betegség korai szakaszában bepárásodott üvegen, később már az egyre koszosabb üvegen keresztüli nézéshez hasonlít.
  • E-mail A szürkehályog és tünetei A szürkehályog a szemlencse maradandó elhomályosulása, mely jellemzően idősebb korban alakul ki.
  • Szürkehályog Mik a szürkehályog tünetei?
  • A szürke hályog
  • A szürkehályog és tünetei
  • A látásnak joga van az élethez

Amennyiben az állat közvetlenül szürkehályog műtét előtt áll, kérjük, figyelmesen olvassa át a lentebb található részletes műtéti tájékoztatót!