Látássérült felnőttek olvasási szokásai Heves megyében

Látássérült nevek

Az EFOP A projekt célja, hogy a vak és gyengénlátó emberek akadálymentesen használható mobileszközök segítségével az ország minden pontján azonos eséllyel jussanak magas színvonalú internet alapú segítő szolgáltatáshoz. A távszolgáltatás okoseszközökről egyaránt folyamatosan elérhető lesz az év minden napján. A kétéves projekt utolsó hónapjában zajló nyilvános tesztidőszak során a felhasználók megoszthatják tapasztalataikat és fejlesztési ötleteiket a projekt megvalósítóival.

Facebook Beszélő mobiltelefonok A látássérült emberek számára sok nehézséggel jár a mobiltelefon használata. Az alábbiakban rövid áttekintést adunk azokról a beszélő alkalmazásokról, melyek a látássérültek mobilhasználatának könnyítését célozzák.

látássérült nevek

Egyesületünk egyéni oktatás keretében segítséget nyújt a beszélő telefonok használatának elsajátításához. Ezt bekapcsolva az iPhone kezelése eltér az addig megszokottól.

Azaz ha az ujjunkat húzzuk a felületen mindig felolvassa az éppen alatta lévő ikon nevét és a képernyőre történő két koppintással tudjuk azt aktiválni.

 1. Bates módszer a látás hangjának helyreállítására
 2. Bemutatkozás - Látássérült nevek
 3. Optacon: Az optacon név a hordozható olvasórendszert jelenti.
 4. A WHO októberében a hivatalos honlapján közreadott egy cikket, mely szerint a világon 2,2 milliárdra tehető azon emberek száma, akik valamilyen szintű látásveszteségben szenvednek.
 5. Látássérült nevek, Nos, nem egy viccet fogok elmesélni, bár biztos vannak humoros történetek.
 6. Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – Távszem - Távszem
 7. Este a látás romlik
 8. Черт побери, я должен был сообразить .

A főképernyő oldalai között többujjas paranccsal lehet lapozni, erről is hangüzenet tájékoztat. A Voice Over használatával teljes körűen kihasználható a telefon tudása látássérültek számára is. Azon kívül, hogy a névjegyzéket, az SMS-t, az e-maileket felolvastathatjuk, segítségével az Internetet is tudjuk használni, továbbá — kevés kivétellel — minden feltelepített alkalmazást fel tudunk olvastatni.

Illetve sok olyan alkalmazást tölthetünk le, amely segíti a látássérülteket pl.

 • Üröm és látás
 • Hogy az inzulin hogyan befolyásolja a látást
 • Látássérült nevek Hangostérkép Bemutatkozás Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, röviden az INFOALAP eddig sok ezer látássérült ember számára tette láthatóvá a világot számítógépek, valamint képernyőolvasó és képernyő nagyító szoftverek, továbbá digitális diktafonok adományozásával.
 • Anatómiai vizsgálat
 • Látássérült felnőttek olvasási szokásai Heves megyében | Pedagógiai Folyóiratok

Az iPhone beszélő alkalmazása használatának elsajátításában segítséget nyújt az Egyesület. Android rendszerű okostelefonok Az Android operációsrendszerrel kapható telefonokból nagyon széles a választék, az olcsótól a méregdrágáig minden megtalálható.

látássérült nevek

Ezek közül azok, amelyek már legalább Android 4. Ennek neve TalkBack és a Play Áruházból le lehet tölteni hozzá a magyar Google látássérült nevek, vagyis a magyar hangot.

látássérült nevek

A TalkBack bekapcsolása után a készülék használata megváltozik. Hasonlóan az iPhone-hoz a főképernyőn ha húzzuk az ujjunkat felolvassa az alatta lévő ikon nevét és a képernyőre történő két koppintással aktiváljuk azt. Itt is különböző kézmozdulatokkal tudunk navigálni a telefonon.

látássérült nevek

Fel tudjuk olvastatni a névjegyzéket, az SMS-eket, az e-mailjeinket. Még a weboldalak felolvastatása is megoldható, megfelelő gyakorlattal.

Különleges nevek

Itt is tölthetünk le olyan alkalmazásokat, amelyek segítik a látássérülteket pl. Külön kiemelendő az LG Winesmart telefont, amely Android 5. Az Android operációs rendszerű mobiltelefonok beszélő alkalmazása látássérült nevek elsajátításában segítséget nyújt az Egyesület.

A segítségével használható a készüléken a hívásnapló, a telefonkönyv, az SMS, az ébresztőóra, a számológép, a rádió, az internet — a segítségével a modern telefonok nyújtotta összes lehetőség kihasználható a látássérült emberek számára is.

látássérült nevek