IRATKOZZON FEL az MVGYOSZ HÍRLEVELÉRE

Gyengénlátó segítség

  • Milyen látássérüléseket ismer
  • Hogyan lehet a varázslattal helyreállítani a látást
  • A Távszem projekt célja, hogy a vak és gyengénlátó emberek akadálymentesen használható mobileszközök segítségével az ország minden pontján azonos eséllyel jussanak magas színvonalú internet alapú segítő szolgáltatáshoz.

Éppen ezért jó hír, hogy látássérült vagy éppen jól látó, de időskorú honfitársainkra gondolt gyengénlátó segítség Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos szövetsége MVGYOSZamikor a járvány alatt megnyitotta webáruházát: bolt.

Itt olyan technikai eszközöket találhatunk, amik segítenek a hétköznapi tevékenységekben és a kapcsolattartásban.

Egy százalék

Ha gyenge a kezünk, esetleg remeg, csökken a szorítási képessége, akkor nehezen tudjuk a kezünkben tartani a könnyű kis mobiltelefonokat. De ha megtaláljuk azt az eszközt, ami nagy gombokkal ellátott, könnyen kezelhető, akkor biztonságosabban élhetjük a mindennapokat, mert tudjuk, hogy a telefonunk valóban a kezünk ügyében van.

Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezete

Elég egy rövid kis útbaigazítás, és egy speciális okostelefon segít a közlekedésben, a pénz felismerésében. Távolról is tudunk rajta segítséget kérni a kamerán keresztül az operátortól.

rövidlátás különböző jelentése szöcske milyen látomás

Egyébként ha könyvet szeretnénk hallgatni, erre számos ingyenes lehetőség van az interneten. A youtube csatornán is kereshetünk hangos könyveketakár a kedvenc idegen nyelvünkön írt műveket is hallgatva trenírozhatjuk magunkat vagy a nehéz elalvást segítve hallgathatjuk Balázs Péter megnyugtató hangját.

Legyen az könyv, újság, csekk vagy gyógyszeres doboz, egy szóval minden, amit csak el szeretne olvasni az idős ember.

Segítség a honlap testreszabásához Segítség a honlap testreszabásához Ezt a honlapot úgy terveztem, hogy könnyen olvashasd, gördülékenyen használhasd. Ennek eléréséhez a WCAG 2. Felsorolok néhány gyakran előforduló nehézséget, és leírom annak az egyszerű megoldásait.

Az idős hölgyek és urak a konyhába is választhatnak itt olyan speciális eszközöket, okos mérleget például, amik szintén hozzájárulnak a gördülékenyebb háztartási munkákhoz, a könnyebb főzéshez-sütéshez.

A kiválasztott terméket házhoz is szállítják. De ha valaki személyesen keresné fel a segédeszközboltot, a Thököly gyengénlátó segítség A termékeket ki is lehet helyben próbálni, és szakszerű válaszokat adnak a kollégák a működéssel kapcsolatos kérdésekre.

  1. Hogyan segíts?
  2. Homályos látás szembetegségek
  3. Csökkent látás lencse viselése után
  4. Be My Eyes - Látás "adása" vak és gyengénlátó embereknek

Van egy másik fontos információnk is, amire — úgy érezzük — fontos felhívni azoknak a figyelmét, akiknek családjában, rokonságában vagy ismeretségi körében erősen látássérült vagy éppen nemrég megvakult embertársunk él. Az ország több pontján van lehetőség elemi rehabilitációra, amely során az alapvető életviteli nehézségek kiküszöbölésére tanítják meg a jelentkezőket. A pár hónapos tanfolyamot bentlakásos formában is el lehet végezni. A program a számítógép hangszóróján keresztül felolvassa a leütött billentyűket és a képernyőn látható üzeneteket.

kettő homályos látása látás mínusz azt jelenti

A MAGic és a ZoomText képernyőnagyító programok felnagyítják mindazt, amit a számítógép képernyőjén látunk, ezzel lehetővé teszik a gyengénlátó embereknek, hogy a látásuk romlása ne korlátozza a számítógép használatát. Segítik az egér használatát, felnagyítják az ikonokat, a betűket, ablakokat.

Olvasást segítő beállítások

Meghatározható a felületek színe, nagyításának mértéke. A beszédtámogatással kiegészített változatok a képernyőn látható üzeneteket is felolvassák a JAWS for Windows programhoz hasonlóan, ezzel kímélhető a felhasználó látása. Mindkét gyengénlátó segítség jobb használatához kapható egy speciális billentyűzet is, amelyen a szokásosnál nagyobb betűkkel olvashatók a feliratok, továbbá a funkcióbillentyűk segítségével könnyebben kihasználható a szoftverek egy-egy funkciója.

ideje javítani a látást önmagad és barátaid gyenge látással

Ne féljünk az új eszközöktől és a technikai újdonságoktól, hisz azok csak segítenek megtapasztalni, hogy az öregség valójában nem az élet vége, hanem a koronája.