Szemtengelyferdülés 🏥 Betegség, A Tünetek, A Kezelés.

Átlós látás. KISLEXIKON

Megnövekedett koponyaűri nyomás a hatodik koponyaideg összenyomódása diplopiát eredményez Papilledema Diagnózis A diplopiát főként a beteg információi alapján diagnosztizálják.

átlós látás

Az orvosok vérvizsgálatokat, fizikális vizsgálatokat, számítógépes tomográfiát CT vagy mágneses rezonancia képalkotást MRI használhatnak a kiváltó ok megtalálásához. Ez magában foglalja az egyik szem blokkolását, hogy lássuk, mely tünetek nyilvánulnak meg egyedül az egyes szemekben.

Kétszer látsz? A kettős látás az egy objektum két képének egyidejű érzékelése. A képek elmozdulhatnak vízszintesen, függőlegesen, átlósan vagy forgatva egymáshoz képest. Mi a kettős látás? A kettős látás általában akkor következik be, ha a szemek nem igazodnak, vagy nem ugyanarra az objektumra mutatnak, így két különböző képet látunk.

Ebben az esetben, átlós látás a fovea egyik szem irányul a tárgya tekintetében, a fovea a másik másfelé irányul, és a kép a tárgya tekintetében esik egy extrafoveal területe a retina.

Az agy kiszámítja egy objektum vizuális átlós látás a kép fovea-hoz viszonyított helyzete alapján.

SZEMTORNA AZ ÉLES LÁTÁSÉRT

A fovea-ra eső képeket közvetlenül előre mutatják, míg a finnea-on kívüli retinára eső képeket a fent, lent, jobbra vagy balra nézve egyenesen előre, a stimulált retina területétől függően. Tehát, ha a szemek rosszul vannak beállítva, az agy két célobjektum képét érzékeli, mivel a célobjektum egyidejűleg stimulálja bármelyik szem különböző, nem megfelelő retina területeit, így kettős látást eredményez. Az egyik szem retinájának bizonyos területeinek és a másik azonos területeinek ezt a korrelációját retina megfelelésnek nevezzük.

KISLEXIKON

Ez a kapcsolat a binokuláris diplópia kapcsolódó jelenségét is előidézi, bár olyat, amelyet a diplópiát tapasztalók ritkán jegyeznek meg. Mivel az egyik szem foveaja megegyezik a másik fovea-jával, a két foveae-ra hulló kép a tér ugyanazon pontjára vetül.

Így, ha a szemek rosszul vannak beállítva, két különböző tárgyat érzékelünk egymásra helyezve ugyanabban a térben. Ezt a jelenséget vizuális zavarnak nevezik. Az agy természetesen véd a kettős látás ellen.

Építési hibák a szaruhártya görbületi rendellenességek, amelyek vizuális zavarokat okozhatnak. A legtöbb építési hiba akkor fordul elő, ha a szaruhártya vagy a lencse a szem belsejében felületes görbületű, amely különböző irányokban különbözik.

A kettős látás elkerülésére az agy néha figyelmen kívül hagyhatja átlós látás egyik szem képét, ezt a folyamatot elnyomásnak nevezik. Az elnyomás képessége különösen gyermekkorban keresendő, amikor az agy még fejlődik. Így a gyermekkori strabismusban szenvedők szinte soha nem panaszkodnak diplopiára, míg a strabismusban szenvedő felnőttek szinte mindig.

Míg ez az elnyomási képesség teljesen pozitív alkalmazkodásnak tűnhet a sztrabizmushoz, a fejlődő gyermeknél ez megakadályozhatja a látás megfelelő fejlődését az érintett szemben, ami amblyopia-t eredményezhet.

Szemtengely-ferdülés tünetei és kezelése

Egyes felnőttek képesek elnyomni a kettõsségüket is, de elnyomásuk ritkán olyan mély vagy olyan hatékony, és sokkal hosszabb ideig tart felállni, így nem fenyegetik azt a veszélyt, hogy tartósan rontják látásukat. Egyes esetekben a diplopia orvosi beavatkozás nélkül eltűnik, más esetekben azonban továbbra is fennállhat a kettős látás oka.

A betegség tünetei Az izomzavarok helyétől függően a kettős látás eltérő.

Bizonyos diplopiában szenvedő személyek, akik nem tudják elérni a fúziót, de mégsem képesek elnyomni, bizonyos típusú görcsszerű szabálytalan szemmozgást mutathatnak a rögzítési pont közelében lásd: Horror fusionis. Monokuláris Diplopia akkor is előfordulhat, ha csak egy szemmel nézi; ezt nevezzük monokuláris diplopiának, vagy ahol a beteg kettőnél több képet érzékel, monokuláris polyopiát. Noha súlyos okok ritkán állhatnak a monokuláris diplopia tünetei mögött, ez sokkal ritkábban fordul elő, mint a binokuláris diplopia esetében.

Ez a átlós látás vagy az opioidok mellékhatása is lehetkülönösen, ha rekreáció céljára nagyobb dózisokban alkalmazzák, a fenitoin és zonisamid epilepszia elleni gyógyszereka lamotrigin antikonvulzív gyógyszerekvalamint a hipnotikus zolpidem és a diszociatív ketamin és dextrometorfán gyógyszerek.

Kettős látás: a probléma neurológiai aspektusa

Az ideiglenes diplópiát fáradt átlós látás megfeszített szemizmok is okozhatják. Ha a diplopia más tünetekkel, például fáradtsággal és akut vagy krónikus fájdalommal jelentkezik, a betegnek azonnal szemészhez kell fordulnia.

átlós látás

Önkéntes Vannak, akik tudatosan tudják elválasztani a szemüket, akár szoros túlfókuszálással azaz szemet vetnekakár nem fókuszálva. Ezenkívül, miközben az egyik tárgyat egy másik tárgy mögé nézzük, a legelső objektum képe megduplázódik például az ujját az arca elé helyezzük, miközben szöveget olvasunk a számítógép monitorján. Ebben az értelemben a kettős látás nem veszélyes és nem káros, sőt élvezetes is lehet.

átlós látás

Lehetővé teszi a sztereogramok megtekintését. Először erőfeszítéseket kell tenni a probléma kiváltó okának azonosítására és kezelésére.

A kezelési lehetőségek közé tartoznak a szemgyakorlatok, [2] szemfestés viselése az alternatív szemeken, [2] a prizma korrekciója[12] és szélsőségesebb helyzetekben a műtét [5] vagy a botulinum toxin.

átlós látás

Ezt a megközelítést vázolja fel a horror fusionis nevű állapot kapcsán előforduló diplopiáról szóló cikk. Lásd még.