Mikor kell rendszeresen szemnyomást mérni?

Szemnyomás vizsgálat

Nyitólap » Rendelési idők » A Szem betegségei » Szemészeti vizsgáló eljárások Szemészeti vizsgáló eljárások A látóélesség vizsgálatát követően előbb réslámpával a szem elülső részét és a szemnyomást, majd szembogártágítást követően a szemfeneket vizsgáljuk meg. A szemnyomás méréséhez a szemet egy cseppel érzéstelenítjük, majd durva szemfeszültség műszerrel óvatosan megérintjük a szem felszínét, a benyomódás mértékéből a műszerrel megmérve a szembelnyomást. Léteznek levegővel működő, a szemet nem érintő szemnyomásmérők is, amik a szemre fújt levegőnyaláb segítségével számítják ki a szembelnyomást. Ezek azonban messze nem olyan pontosak, mint a szem megérintésével működő szemnyomásmérők. Fontos, hogy a mérést követőek az érzéstelenítő szemcsepp hatása még körülbelül 20 percig tart, ezért ilyenkor nem szabad erősen megdörzsölni a szemet, nehogy sérülést okozzunk szemnyomás vizsgálat.

Kollégáknak Szemnyomás mérése Tonometria A szemnyomás mérése egy fájdalommentes, néhány percig tartó fontos vizsgálat, amely a szemészeti vizsgálatok elengedhetetlen részét képezi. Nagyon szemnyomás vizsgálat lenne, hogy minél sűrűbben, rendszeresebben megmérjük az állatok szemnyomását, hogy az enyhe nyomásemelkedést is időben észrevegyük, amikor még nincsen ennek észrevehető tünete.

Ezért az éves védőoltások illetve állatorvosi rutinvizsgálatok alkalmával is el szoktuk végezni szemnyomás vizsgálat a pár perces mérést. Amikor már a tulajdonos számára is észrevehető tünetekben nyilvánul meg a magasabb szemnyomás glaukóma, zöldhályogsokszor már későn derül erre fény.

szemnyomás vizsgálat

Ugyanis ez az állapot rövid időn belül gyógyíthatatlan látásromlást illetve vakságot okozhat. Nagyon fontos figyelembe venni, hogy a glaukóma ugyanúgy fájdalmas az állatok számára is, mint az embereknél, csak ez sokkal kevésbé észrevehető a gazdi számára, mivel az állatok másképp jelzik az ilyen jellegű fájdalmat.

szemnyomás vizsgálat

A szemnyomásmérés tonometria menete A mérés kezdete előtt érzéstelenítő szemcseppet csepegtetünk az állat vizsgálandó szemébe. A megfelelő mérés elvégzéséhez az állatnak ülő vagy hason fekvő helyzetben kell lennie. Sokszor megkérjük a tulajdonost, hogy maradjon az állat látóterében, ezzel is nyugtatva az állatot, ugyanis ha az állat ideges, vagy erősebben fogjuk meg, ill.

szemnyomás vizsgálat

Ettől függetlenül a szemnyomás értéke a nap folyamán is változhat, az esti órákban rendszerint magasabb az értéke. A szemnyomás mérésére különböző eszközök léteznek az állatorvosi gyógyászatban. Rendelőnkben egy kisméretű kézi eszközt használunk, az ún.

A Glaukóma és a szemnyomásmérés menete

A TonoPen egy applanációs tonométer, amelynek kúp alakban végződő végét többször hozzáérintjük a szaruhártya középső részéhez, miközben diszkrét nyomást fejt szemnyomás vizsgálat a szaruhártya felületére.

A nyomáskifejtés közben a szaruhártya belapul, és ezt érzékeli a TonoPen. Minél nagyobb a szem belső nyomása, annál kisebb lesz a belapulás mértéke. Az eszköz a többszöri méréseket átlagolja és a kijelzőjén egy átlagértéket ad meg higanymilliméterben. A másik eszköz, a Schiötz-tonométer, amely szintén a szemnyomás mérésére szolgál.

Szemerő filmtabletta A szemben uralkodó nyomásviszonyokról kétféle módon szerezhető információ: az egyik esetben szükség van a szemgolyó megtapintására, amit a beteg lehunyt szemhéján keresztül, illetve nyitott szemnél a Tonopen nevű eszközzel végeznek el, a másik esetben viszont mellőzhető a szem közvetlen érintése. A pontos nyomásméréshez mindhárom esetben mérőeszközre van szükség: a készülékek a szaruhártya felszínének meghatározott mértékű ellapításához szükséges nyomóerőt mérik, amiből kiszámolható a külső nyomással szemben ellenállást kifejtő belső szemnyomás.

Ennek a használata már kicsit nehezebb, így megfelelő tapasztalatot és gyakorlatot igényel az alkalmazása, hogy pontos eredményt kapjunk.

Ennek az eszköznek a talpát kell a szaruhártya közepére helyezni, amely segítségével egy súlyt helyezünk a szaruhártya felületére és emiatt következik be a szaruhártya benyomódása.

szemnyomás vizsgálat

A fentieken kívül van más elven működő tonométer is. Ilyen eszköz a TonoVet, amely szintén ponntosan méri meg a szemnyomást. Ennek a használata során nem szükséges érzéstelenítő szemcseppet alkalmazni, mert nem ér hozzá a szaruhártyához.

szemnyomás vizsgálat

A normál szemnyomás értéke kutya és macska esetében 10 és 20 Hgmm közé esik. Egyetlen magasabb nyomásérték alapján viszont még jelenthető ki, hogy az állat glaukómás. Ha a többi részvizsgálat eredménye negatív a szemészeti vizsgálat során, akkor egy bizonyos idő elteltével mindenképpen meg kell ismételni a tonometriás mérést.

szemnyomás vizsgálat

Nemcsak a magas szemnyomás kiszűrése a cél a tonometriás vizsgálat során, hanem az alacsony szemnyomásé is. Ugyanis bizonyos szembetegségeknél pl.

Fenyves Ildikó.