Zöldhályog tünetei, kezelése és okai (glaucoma)

Nyitott látás

Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója 2020 végén arról, miért nem oltatta be még magát 2/1.

Zöldhályog tünetei, kezelése és okai glaucoma Mi a zöldhályog és miért alakulhat ki? Napjainkban világszerte mintegy 70 millió ember nyitott látás a problémában, mely a súlyos mértékű látásromlás második leggyakoribb oka.

nyitott látás

A glaucoma a látóideg panaszainak összefoglaló neve, melyek legjellemzőbb következménye a nyitott látás belső nyomásának megemelkedése. Magyarul zöldhályog néven ismert a betegség, mely rendkívül összetett és több változata is ismert.

nyitott látás

Röviden a következőképpen zajlik: a látóideg rostjainak pusztulása eleinte kisebb-nagyobb kieséseket okoz a látótér vonatkozásában, mely folyamat előrehaladott állapotában bekövetkezik először a látótér-szűkület, majd az összes rost elhalásával a vakság. A glaucoma típusai Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos glaukómát. E típusokon belül pedig beszélhetünk nyitott- illetve zárt zugú glaucomáról is.

nyitott látás

Az elsődleges nyitott zugú változat nagy valószínűséggel genetikailag meghatározott, míg az elsődleges zárt zugú glaucoma oka az anatómiai eltérésekben keresendő.

Akár veleszületett betegség is lehet. A másodlagos glaukóma egy fennálló szemészeti problémán alapul.

nyitott látás

A másodlagos nyitott zugú glaukóma a csarnokzug elvezető rendszerének eltömődése, kóros átalakulása, vagy az elvezető vénák magas nyomása okán alakul ki. A másodlagos zárt zugú változat a szivárványhártya- vagy a csarnokvíz keringésének kóros megváltozására vezethető vissza. A zöldhályog okai: A betegség magyarázata szerteágazó.

nyitott látás

Állhat a háttérben olyan anatómiai téraránytalanság, mint a csarnokzug szűkössége, amely súlyosabb esetben akár el is záródhat.

Ennek következtében a szemfolyadék-keringés megszűnik, a csarnokvíz a szemben felgyűlik, a szemnyomás pedig veszélyesen megemelkedik.

Emiatt alakul ki az úgynevezett glaukómás roham, mely azonnali beavatkozást igényel.

nyitott látás

A glaucoma okai visszavezethetőek a genetikára is, illetve különböző kockázati tényezőkre, úgy, mint: életkor.