Felfedezték a retina öngyógyító képességét

Látóideg regenerálása. Sikerült regenerálni a gerincvelő és a látóideg sérüléseit | Magyar Hang | A túlélő magazin

Tartalom

  látóideg regenerálása látási problémák, hogyan kell kezelni

  Őssejtekkel a szembetegségek ellen A látóideg a szem fényérzékelő idegsejtjeit köti össze az agy látóközpontjával, és a kutatók gyakran alkalmazzák az idegsejtnyúlványok - az ún. Larry Benowitz és munkatársai laboratóriumi körülmények között növekedést elősegítő faktorokat adagoltak az ideghártya idegsejtjeinek, és megfigyelték az axonok növekedését.

  • Hyperopia kor
  • Látóideg-sorvadás tünetei és kezelése - HáziPatika
  • A látóideg helyreállítása a glaukómában - Injekciók September Glaukóma látás helyreállítása
  • A vakság gyógyításával kapcsolatban biztató fejleményekkel Roska Botond jelentkezett.
  • Bodoky Tamás
  • [origo] egészség - Idegsejt regeneráló fehérjét fedeztek fel

  Látóideg regenerálása a már korábban ismert faktorokkal együtt egy nemrég felfedezett fehérjét, az ún. Semmilyen más növekedési faktor nem bizonyult ennyire hatásosnak.

  látóideg regenerálása bemelegítő szemek a látás helyreállításához

  Ezután élő, látóideg-sérülést szenvedett patkányok szemébe juttattak be olyan apró kapszulákat, amelyek oncomodulint, illetve a sejtek oncomodulinra adott válaszát serkentő hatóanyagot szabadítottak fel hosszú időn keresztül. Ekkor az idegsejt regeneráció öt-hétszeres felgyorsulását lehetett megfigyelni. A kutatócsoport kimutatta továbbá, hogy az oncomodulin hatással van számos axonnövekedésben résztvevő gén működésére is.

  látóideg regenerálása myopia szakasz

  Benowitz szerint az oncomodulin a jövőben használható lesz olyan látóideg károsodással járó betegségek kezelésében is, mint például a zöldhályog, egyes szemészeti daganatok vagy baleseti sérülések. A vizsgálat során eddig csak azt sikerült bizonyítani, hogy az oncomodulin legalább egy fajta idegsejt - a látóideg sejtjei - esetében hatékony. A továbbiakban az agy azon idegsejttípusain is tesztelni akarják majd a molekula hatását, amelyek szélütés vagy látóideg regenerálása során gyakran károsodnak.

  A jelenlegi tanulmány ugyanennek a kutatócsoportnak egy néhány évvel ezelőtt közzétett eredményén alapul, amikor - szinte véletlenül - rájöttek arra, hogy a szem sérülése a látóidegben axonnövekedést indít el.

  Megfigyelték, hogy a sérülés hatására olyan gyulladásos reakciók indultak meg, amelyek aktiválták az immunrendszer bekebelező - ún.

  A sclerosis multiplex korszerű kivizsgálása és kezelése A bostoni gyermekkórházban végezett vizsgálatok eredményeit a Cell január i online száma közölte. A kutatók szemidegsérülést szenvedett egerek látását állították helyre génterápiával és káliumcsatorna-blokkolóval; a jótékony hatás a csatornablokkolónak köszönhető, amely elősegítette, hogy az idegrostok impulzusokat továbbítsanak a szemtől az agyig. A vizsgálók azt remélik, hogy később ugyanez a hatás gyógyszerekkel is elérhető lesz.

  A gyulladás és az idegsejtgyógyulás kapcsolatát keresve rájöttek arra, hogy a makrofágok egy eddig ismeretlen fehérjét választanak ki. További vizsgálatok során azonosították, hogy a kulcsfontosságú fehérje az oncomodulin, egy mindeddig kevéssé ismert molekula, amelyet korábban daganatos sejtekkel kapcsolatban írtak le.

  A DrDeramu látáveztée akkor jelentkezik, amikor a látóidegben lévő axonok megérülnek, é nem tudnak továbbadni vizuáli infor Tartalom: Kapcsolódó média Podcastok és webinárok A DrDeramus a vakság hogyan lehet regenerálni a látást oka a világon.

  Az idegsejtgyógyulás problémájának azonban van egy másik oldala is: azok a vegyületek, amelyek az axonnövekedés természetes gátlószerei. Ezek a gátló hatású anyagok egyaránt intenzív kutatások tárgyát képezik világszerte. Két évvel ezelőtt Benowitz megpróbálkozott a két megközelítés egyesítésével: mesterséges szemsérülést létrehozva serkenteni akarta az idegsejt-növekedést elősegítő tényezőket és ezzel egy időben megpróbálta megakadályozni a gátló tényezők működését is.

  A kísérlet várakozáson felüli mértékű látóideg-regenerációt eredményezett.

  látóideg regenerálása a látásélességű vitaminokhoz

  A kutatók az oncomodulin felhasználásával, valamint a növekedést hirudoterápia és látás tényezők semlegesítésével minden eddiginél hatékonyabb idegsejt-regeneráció elérését remélik.

  Az oncomodulin idegnyúlványokat regeneráló hatásával kapcsolatos vizsgálataikról a kutatók a Nature Neuroscience c. Heksch Katalin.

  látóideg regenerálása hogyan kezeljük a rövidlátást 16 évesen