A szürkehályog tünetei | BENU Gyógyszertár

Cataracta tünetei. Tartalomjegyzék

Tartalom

  cataracta tünetei

  E-mail A szürkehályog és tünetei A szürkehályog a szemlencse maradandó elhomályosulása, mely jellemzően idősebb korban alakul ki.

  Előfordulhat sérülésből eredő, veleszületett, fizikai vagy kémiai behatás eredményeként is.

  cataracta tünetei

  Műtét nélkül vaksághoz vezet. Az orvosi nyelv cataracta néven említi ejtsd: katarakta cataracta tünetei, ez a görög eredetű szó azt jelenti: "fehér vízesés". Az ókori görögök úgy tartották, hogy a szürkehályog következtében kialakult homályos látás úgy érzékeltethető legjobban, mintha valaki egy vízfátyolon keresztül nézne.

  Ha egyéb szembetegsége nincs, az elszürkült szemlencse eltávolításának általában akkor jön el az ideje, amikor látásának minősége korlátozni kezdi Önt mindennapi tevékenységének elvégzésében, a közlekedésben, olvasásban, autóvezetésben.

  A szürkehályog tünetei A szürkehályog tünetei az alábbiak lehetnek: A tünetek első megjelenése olyan, mintha homályos, piszkos ablakon néznénk keresztül.

  cataracta tünetei

  A korábbiakhoz képest rosszabb látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez.

  cataracta tünetei

  A színek elhalványulása, elsárgulása. Napsugár, vagy erős fény hatására jelentkező cataracta tünetei. Gyakran kell a szemüvegen, illetve kontaktlencsén változtatni.

  Szürkehályog Mik a szürkehályog tünetei? Az azonban egyáltalán nem természetes, ha már szemüveggel sem tudjuk elolvasni a közlekedési táblákat, nem tudunk vezetni vagy dolgozni, tehát a mindennapos életünket befolyásolja látásunk romlása.

  A szemüveg levételével megjelenő tisztább látás. A látás távolra romlik ugyan, de az olvasáshoz nem kell az addig megszokott olvasószemüveg, vagyis a szem rövidlátóvá válik, a lencse törőereje nő.

  cataracta tünetei

  Ezek a tünetek más, a cataractától eltérő szembetegség tünetei is lehetnek, ezért szemészeti vizsgálat szükséges a betegség megállapításához és a további teendők meghatározásához.

  A szürkehályog ugyanakkor nem jár fájdalommal, kipirosodással, viszketéssel, váladékozással vagy bármilyen más, szabad szemmel látható szemelváltozással, leszámítva a teljesen kialakult kiérett állapotot, amelyben az egyébként fekete pupilla enyhe szürkés árnyalatot kaphat.

  A szürkehályogos szem Milyen lehetőségek vannak a szürkehályog megszüntetésére? Sajnos a szürkehályog kialakulását megelőzni nem lehet, gyógyszerekkel nem befolyásolható.

  cataracta tünetei

  Egyedüli eredményes gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség: az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése. A műlencsék rendkívül rugalmas és szövetbarát anyagból készülnek, melyet a szem reakciómentesen elfogad. A mai modern műlencséknek köszönhetően már nem csupán a szürkehályog kialakulása előtti látásélesség visszaállítására van lehetőség, hanem a korábbi fénytörési hiba korrigálására is.

  Ezzel csökken a bifokális, a távoli és az olvasószemüveg szükségessége.

  A szürke hályog tünetei és kezelése Mi is az a szürke hályog?